Kasvun mahdollisuus yllättää

Aikainen kevätaurinko riemastuttaa mieltä ja kehoa. Ilmassa on odotusta – takatalven varoituksista huolimatta – kevät tekee tuloaan. Pian luonnossa näkyy yhä enemmän kasvun merkkejä, kun puut, pensaat ja monituiset kasvit versovat silmujaan ja kurottelevat kohti aurinkoa uusin voimin. Luonto ei epäröi käyttää kasvun mahdollisuuttaan, kun sopivat olosuhteet ovat tarjolla.

Entäpä me ihmiset? Miten suhtaudumme ihmisenä kasvamiseen ja oppimiseen? ”Elämä opettaa” saatamme todeta, mutta olemmeko itse valmiita aktiivisesti edistämään omaa kasvuamme tai ottamaan vastaan oppimisen mahdollisuuden? Jos vastaat kyllä, olet ehkä jo huomannut asioiden alkavan muuttua itsessäsi ja kenties myös ympäristössäsi. Jos epäröit vastauksessasi, kenties on aika esittää itselle pari kysymystä: Mikä estää omaa oppimista? Mikä jarruttaa omaa kasvua?

Kasvaminen tarkoittaa muutosta – sen olemme kaikki kokeneet tavalla taikka toisella varttuessamme lapsista nuoriksi ja sittemmin aikuisiksi. Mitä merkitys sinulle on sanalla ”muutos” – onko se uhka vai mahdollisuus tai jotain muuta? Kykymme sopeutua erilaisiin tilanteisiin kasvaa hurjasti, kun osamme huomioida ja ymmärtää eri elämäntilanteissa omat ajatuksemme ja tunteemme. Suuremmat muutokset voivat vaatia syvempää tarkastelua omien uskomusten ja arvojen tasolle saakka. Se, miten suhtaudumme vallitsevaan muutokseen (esim. uhka vai mahdollisuus) vaikuttaa puolestaan aistiemme havainnointiin ja ”tiedon siivilöintiin – näemme ja koemme sen, minkä uskomme näkevämme ja kokevamme. Jos uskomme voivamme oppia ja saada aikaan muutosta itsessämme, voimme todennäköisemmin iloksemme todeta jonkin ajan kuluttua, että ”näin todellakin on”. Salli itsellesi mahdollisuus kasvuun – mitä ikinä se sitten tarkoittaakin juuri sinun kohdallasi. Nauti oppimisesta!

Lisää työkaluja oman muutoksen tueksi saat Albedocin kevään kursseilta – vielä ehdit mukaan.

Aurinkoista kevättä!