Luopuminen ja valinnat

Kirsi Pihan kirjoitus Helsingin Sanomissa herätti ajatuksia. Suhtautumisesi omiin asioihin on avain onneen. Varmasti monet meistä miettivät tehokkuutta ja sitä, miten saisi mahdollisimman paljon aikaiseksi. Kirsin kirjoituksessa todetaan meillä usein olevan uskomuksia mm. että pitää jaksaa ja ei saa antaa periksi. Kirsi kertoo löytäneensä uuden polun, luovuttamisen. Hyvä. Sanotaan myös, että “sen saa, mistä luopuu”. Sanonta ei ole yhtä tuttu kuin sanonta ”luja tahto vie läpi harmaa kiven”, joka kertoo sinnikkyydestä ja sen tärkeydestä. Tässä vaiheessa on huomioitava, että ihmisen tietoinen mieli on vain 5% kokonaisuudesta eli loput 95% tapahtuu tiedostamattomassa mielessä.

Tiedostamaton eli alitajunnan mieli toimii tottumuksen voimalla tarjoten aina saman ratkaisun haasteeseen, vaikka jokin ratkaiseva seikka ympäristössä olisikin muuttunut. Ärsyke-reaktio -malli tuottaa sen ratkaisun, jonka mukaan olemme ”aina” tehneet. Spontaania refleksinomaista toimintaa ohjaavat alitajunnan tunteet eli tiedostamaton mieli ohittaa tiedostavan mielen. Tietoisen valinnan ”voiman” huomioiden, Kirsin valitsema luopuminen mahdollistaa tietoisen muutoksen omaan toimintakaavaan. Paitsi siinä tapauksessa, että oma alitajunnan tunteiden ohjaama kaava olisikin juuri luovuttaminen ”aina” tietyn vaiheen jälkeen. Tällainen alitajunnan kaava saattaisi toimia esimerkiksi suojautumismallina menestyksen pelon ollessa kyseessä.

Jokainen voi muuttaa vain itseään ja vaikutusmahdollisuus tiedostamattomaan mieleen tapahtuu juuri tietoisen mielen hallitseman 5%:n kautta. Puhutaanko sitten luopumista tai muuten vaan muuttumisesta ja oman elämän ohjaamisesta, kyse on siitä, että päätetään tietoisesti itse ohjata elämää. Vapautetaan tilaa jollekin omassa elämässä tärkeälle eikä keskitytä siihen, mistä luovutaan vaan siihen, mitä tulee tilalle. Elämä on tässä hetkessä ja sinulla on mahdollisuus valita.


Seuraa blogia listoilla:

www.mielentie.fi on Bloglovin
Mielentie.fi suosikiksi Blogilistalle


Jaa kysely kaverille: