Vaihda kättä!

Arkipäivään mahtuu monia rutiineja ja yksi esimerkki tästä on asioiden tekeminen vahvempaa kättä käyttämällä. Entäpä jos yhtäkkiä söisitkin käyttäen vasenta kättä (tai oikeaa, jos olet vasenkätinen)? Näinkin pieni vaihdos rutiiniin tuo paljon erilaisia hyötyjä. Ensinnäkin ruokailu hidastuu ja keskittyminen lusikan ohjaukseen antaa aikaa myös muille havainnoille – kenties nautit enemmän ruuan mausta ja ehkä myös ruokaseurasta. Joka tapauksessa ruokailu muuttuu tietoiseksi syömiseksi pelkän nälän tunteen poistamisen sijaan. Käden vaihtamisesta seuraa myös toinen hieman tuntemattomampi hyöty – nimittäin se, että aivot muuttuvat aina, kun opit jotain uutta. Aivot ovat plastiset eli aivoilla on kyky muuttua läpi elämän. Muutoksia tapahtuu aivoissa tiedostamattamme, mutta voimme tehdä muutoksia myös tietoisesti lisäämällä uusien asioiden kokemuksia. Jokainen kerta, kun teemme vanhan totutun asian uudella tavalla, luo uusia hermoyhteyksiä aivoissa. Kun itselle ”uutta” on tehty tarpeeksi monta kertaa, hermoyhteyksiä on syntynyt niin paljon, että tekeminen muuttuu helpoksi, uudeksi rutiiniksi.
lohikeitto
Toiston kautta tekeminen muuttuu automaattiseksi emmekä enää mieti, miksi tai miten suoritamme kyseistä asiaa. Aluksi vaikealta ja vaativalta tuntunut tekeminen muuttuu sujuvammaksi ja tarkemmaksi. Esimerkiksi pienen lapsen opetellessa lusikan käyttöä syöminen on hidasta ja vaatii harjoittelua. Samalla tavoin heikomman käden käyttäminen tarkkuutta vaativaan tekemiseen voi olla vaikeaa, mutta ei mahdotonta, vain vähän hitaampaa. Aikuisikään mennessä koordinaatiomme on kehittynyt muussa vastaavassa kädenohjausta tarvitsevassa tekemisessä niin, että vasen käsikin osaa käyttää lusikkaa jo ensimmäisestä kerrasta lähtien. Kädenvaihdon aikaansaama kehitys on nopeaa ja jo ensimmäisen ruokailun aikana tulet kokemaan edistystä ja pieniä elämyksiä (tunteita) – no, kokeile itse.

Rutiinien rikkominen niinkin pienessä asiassa kuin kätisyyden muuttamisessa vaikuttaa hyödyllisesti aivoihin. Samalla lisäät tietoisuutta oman mielen ja kehon välillä. Opit lyhyessä hetkessä jotain uutta aivan tavallisista asioista.